En gang i tiden var teater- og operaforestillinger forbeholdt overklassen, og selv om det ikke lenger er slik, bærer formaninger om skikk og bruk frem

En gang i tiden var teater- og operaforestillinger forbeholdt overklassen, og selv om det ikke lenger er slik, bærer formaninger om skikk og bruk fremdeles preg av dannelse når vi er i operaen. Særlig på festforestillinger og premierer skal herrer helst gå i mørk dress og smoking, og for damenes del går det i kjole og hvitt. På billetten finnes det ofte et garderobenummer som forteller hvor vi kan henge fra oss yttertøyet.

En stor operaforestilling er det fremdeles upassende å komme for sent til, og du risikerer å ikke slippe inn hvis du ikke er der i tide. Det sømmer seg heller ikke å kjefte på personalet når du ikke lar deg få komme inn, eller ber deg om å vente. Ofte er det trangt mellom radene i salen, og dersom du må forbi noen for å komme deg til ditt sete, bør du beklage deg og takke.

Som på kino for noen år siden skal mobiltelefoner fortsatt være avslått under forestillingen. I pausen nytes drinker og holdes gode samtaler, men i tråd med gammel etikette snakker vi ikke om oppsetningen, da det ifølge tradisjonen betyr ulykke.