Det har kanskje kommet deg for øret at det finnes spesielle regler for hvordan du skal te deg når du er i operaen/teateret, og det stemmer at det finn

Det har kanskje kommet deg for øret at det finnes spesielle regler for hvordan du skal te deg når du er i operaen/teateret, og det stemmer at det finnes en del «do’s and don’ts». Det finnes også noen begreper du gjør lurt i å kjenne til.

De fleste vet vel at en duett er en sang for to, men i operaen er det greit å vite at en arie er en sang for én. Operaens tekst, som skildrer handlingen, kalles en libretto. En akt er en del av forestillingen. Når en akt, arie eller duett er ferdig, hører det hjemme med applaus. Dette vil du raskt forstå når du er på en forestilling omringet av erfarne operagåere. Enkelte arier er delt opp i to eller tre deler, og du trenger ikke klappe vilt når første akt er over.

Det er ikke ofte at stående applaus forekommer i operaen, bortsett fra hvis det er snakk om prestasjoner av de helt sjeldent gode. Du bør heller ikke reise deg med mindre du ser at andre gjør det. I det hele tatt kan det å være i operaen virke noe prippent, særlig hvis det er en premiere eller en annen stor begivenhet, men etiketten har nok blitt noe mer liberal med tiden.

De gamle retningslinjene gjelder riktignok fortsatt, og det stilles krav til anstendig oppførsel. Det er dog likevel ikke så disiplinert som det kanskje kan virke, og det å være i operaen skal være en hyggelig affære. Det er det også når gjestene viser anstendighet og er stille. En forestilling varer gjerne 2-3 timer med pauser, og selv den mest rastløse bør klare å være stille innen et slikt tidsrom.