For noen nordmenn er det å gå i teater eller opera noe helt dagligdags, noe de har vært vant til helt siden barndommen. For andre derimot, kan denne settingen være litt fremmed og det er lett å bli usikker på hva man skal ha på seg. Noen ganger ser man på TV at folk er veldig oppstaset når de går i f.eks. operaen, men er det egentlig sånn?

Tenk over konteksten

Nå for tiden er det ikke så lett å gå i teater eller opera på grunn av alle restriksjonene som skyldes den pågående pandemien. Dermed har det blitt populært å strømme opera, ballett og teater hjem til folket. Når man ser på slike overføringer trenger man selvfølgelig ikke å pynte seg – selv om det også er lov! En del av opplevelsen er jo nettopp at det skal være noe litt opphøyd eller høytidelig over det.

Når opera og teater er tilbake i vanlig gjenge igjen, vil det være riktig å understreke dette med å kle seg riktig når man skal på forestilling. Det som er aller viktigst da, er å ta hensyn til hvor du skal og hvilken fremføring du skal se. Mange steder passer det fint med flotte gensere kombinert med skjørt eller bukse, andre steder kan man vurdere man å gå enda litt lenger. Det siste gjelder kanskje særlig hvis man skal i Den norske opera eller Nasjonalteateret, men selv der er det ikke sånn at alle stiller i ballkjole. Tvert imot, vil du føle deg bekvem i et enkelt antrekk, så lenge du har gjort en innsats for å leve opp til den høytidsstemningen mange føler når de skal på slike forestillinger.

Teaterstykket er selve opplevelsen

Der er imidlertid ikke bare hvor du skal som teller, men også hva som skal fremføres og i hvilken variant. Noen ganger vil teateret for eksempel være mer radikalt og folkelig, og da kan man ikke akkurat møte opp i smoking og flosshatt. Skal man få med seg en tradisjonell oppføring av Verdi eller Wagner, kan det imidlertid være på sin plass med noe mer konservativt.